Miniature oversigt

Jeg fik mit første dukkehus var som barn i en alder af ca. 6 år i 1960. Som jeg husker det så mener jeg det var et dukkehus min far havde lavet. Dukkehuset kom til at stå på min mors gamle Singer symaskinbord.

På et tidspunkt forsvandt dukkehuset da jeg var omkring 9-10 år gammel. Mine forældre mente nok at jeg ikke gad at lege med det mere og derfor røg det ud. Jeg ville nu have ønsket at de havde beholdt det, så jeg kunne tage det med mig ind i voksenlivet. Selv om jeg nok også indrømme at med det voksenliv jeg fik, så var det nok blevet smidt ud alligevel. Symaskine bordet var en gammel Singer symaskine som kunne sænkes ned og dermed kunne bruges som bord, når symaskinen ikke var i gang.

Jeg har aldrig kunne slippe legebarnet i mig og derfor altid følte jeg mig hjemme med mine børn og i børns leg. Den dag i dag elsker jeg at lege selv om mine lege er meget anderledes end før, men vil da stadig gerne lege med dukkehuse, dukker og Lego klodser.

Det med dukkehuse har stået stille i mange år, men har langsomt sneget sig ind på mig igen

Langsomt efter en kræftsygdom, så var der mange ting som ikke mere kunne lade sig gøre. Det at reparerer på huset eller lave større ting mm. satte en stopper for rigtig mange ting. Den følgesvend af en depression som varede i ca. i 5 år gjorde også sit indgreb som med at huske og andre ting, så kroppen var sat ud af spil og jeg måtte langsomt finde ud af hvad jeg så kunne og hvor meget. Det er en svær balancegang og vil være det resten af mit liv.

Jeg har altid kun tænkt dukkehus som at møblerer det og lege med det, men det at bygge det selv eller reparerer et var nok ikke lige det jeg tænkte først på. I 2019 sprang jeg ud i det og tænke nu ville jeg have et dukkehus og jeg så mig omkring, men min iver for at komme i gang gjorde at jeg sprang ud i det og købte et som skulle repareres og måtte anerkende det var en alt for stor mundfuld uden nogen form for viden. Derfor endte det med at dukkehuset blev smidt ud fordi jeg opdagede der var gået orm i træet. Lidt efter tænkte jeg hvor svært kunne det være at lave et lille dukkehus selv og jeg lavede et lille et uden at gøre det færdigt, men kun samlet for nu opstod der ting i mit liv som gjorde at jeg skulle flytte og meget andet, så igen røg alt ud.

Efter jeg fandt fast grund under mine fødder og jeg igen kunne tænke på dukkehuse, så er jeg blevet meget mere påpasselig med at springe ud i noget og derfor ikke rigtigt kommet i gang endnu. Jeg har undersøgt ang. værktøj og andet som jeg slet intet vidste om før. Jeg troede et dukkehus var et dukkehus, men hvor er der forskel på størrelserne og de ting som høre til. Det er en lobyrint at finde rundt i.

Mine drømme har ændret sig mange gange ang. hvilken type dukkehus jeg ønsker mig, men hele tiden kommer jeg tilbage til et bestemt dukkehus som jeg drømmer om at lave. Det er ikke et almindeligt dukkehus, men mere et hus, hvor stueetagen er butikker og beboelse ovenpå samt en overraskelse på tagetagen. Jeg har langsomt indkøbt værktøj, træ og andet for at kunne gøre mig klar til at begynde det store arbejde. Jeg kan godt lide at se de fine dukkehuse som har victoriansk stil, men det er bare ikke mig at have det stående her hos mig. Et moderne dukkehus synes jeg er ideelt at bygge for det høre tiden til nu og når og hvis det gemmes, vil folk kunne se hvordan der ser ud i dag.

Som tiden går, så kastede jeg mig over de mange miniatureting som man kunne købe til dukkehuse og opdagede også at der var mange forskellige størrelser af miniature ting som skulle passe ind i et dukkehus, så nu blev det også til at jeg måtte sætte mig ind i mål og dermed også tage stilling til hvilken størrelse dukkehus jeg var interesseret i at bygge. Flere af de ting jeg har købt har jeg måtte sælge videre fordi de slet ikke passer ind i det jeg har tænkt mig.

Dukkehus størrelsen er så blevet den som hedder 1:12, men selv her er der noget at tage hensyn til. Når man ønsker at bygge et dukkehus selv, så skal man se efter målene på huse i virkeligheden og benytte målestoksforholdet 1:12 for at finde ud af hvilke mål dukkehuset og møbler mv. skal have. Jeg synes det er svært for når man vil lave et dukkehus og man spørger dem har kendskabet siger de er der 240 cm til loftet, så skal det være 20 cm i dukkehuset. Jeg har så fundet ud af at de fleste laver dukkehuse med 28 cm til loftet. Det skal nok også være passende og det er nok også det mål jeg vil gå efter.

Der findes flere møbler og andet som har størrelsen 1:12 men er forskellige i målene og derfor er det vigtigt at vide hvilken størrelse man skal benytte for at det passer til dukkehuset og det andet som er i dukkehuset. Det samme gælder når man køber ting som vaser eller andet, så er det meget vigtigt de passer i størrelsen til møblerne osv.

Jeg vil forsøge at lægge alle informationer ind samt billeder af det jeg har lavet og købt.

Der vil også være links til både de butikker jeg har købt ting hos og til museer, workshops og andet.

Siderne vil løbende blive opdateret, da jeg ikke er i stand til at få lagt alt ind lige med det samme. Håber du har tid til at vente og måske følge med på siden.

God fornøjelse

TILBAGE

Opdateret den 10-01-2021